Web Analytics Made Easy - Statcounter

کارشناس تاریخ معاصر ایران گفت:سیاست نه شرقی نه غربی که در سال 57 مطرح شد، واکنش جامعه به سال‌ها سلطه غرب و شرق بر ایران بود.

علیرضا زادبر کارشناس تاریخ معاصر ایران در گفتگوی اسکایپی با خبرگزاری دانشجو، درباره راهبرد سیاست «نه شرقی نه غربی» در ادبیات سیاسی انقلاب اسلامی اظهارکرد: سیاست نه شرقی نه غربی به معنای این است که کشور نباید تحت سلطه غرب و شرق قرار بگیرد؛ درواقع این سیاست به معنای نفی ارتباط با کشورهای شرقی و غربی نیست بلکه به معنی است که کشورهای شرقی و غربی نباید بر ما مسلط شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: حزب توده پیش از انقلاب اسلامی امتیازات گسترده‌ای را به شرق می‌داد و از طرف دیگر رژیم پهلوی در زمینه‌های مختلف از جمله ماجرای کاپیتالاسیون، امتیازات ویژه‌ای را برای آمریکا قائل می‌شد. قبل از مطرح شدن سیاست نه شرقی نه غربی از سوی امام(ره)، محمد مصدق سیاست «موازنه منفی» را مطرح کرد که براساس این سیاست، اگر ایران انگلستان را از صنعت نفت خود خلع ید کرده است، در عین حال به شوروی هم نباید امتیاز بدهیم. به این فرآیند در ادبیات سیاسی، سیاست موازنه منفی گفته می‌شود.

زادبر ادامه داد: در مقابل سیاست موازنه منفی، سیاست موازنه مثبت قرار دارد که براساس آن، اگر هر امتیازی برای کشورهای غربی قائل شویم، باید همان امتیاز را برای شرق نیز در نظر بگیریم. سیاست موازنه منفی که از سوی مصدق مطرح شد، مورد توجه افکار عمومی قرار گرفت و حتی کشورهای دیگر نیز از آن الگو برداری کردند؛ اما این سیاست بعد از کودتای 28 مرداد، با شکست مواجه شد و بار دیگر آمریکایی‌ها در ایران به قدرت بازگشتند.

این کارشناس تصریح کرد: با این تفاسیر می‌توان گفت که سیاست نه شرقی نه غربی که در سال 57 مطرح شد، واکنش جامعه به سال‌ها سلطه غرب و شرق بر ایران بود. آمریکایی‌ها قبل از انقلاب اسلامی، بیش از 60 هزار مستشار نظامی در ایران داشتند زیرا آمریکا در کوچک ترین موضوعات مانند عزل و نصب وزرا، بودجه ریزی ارتش و انتخاب فرماندهان نظامی دخالت داشت.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

وی با تاکید بر اینکه سیاست نه شرقی نه غربی به معنی نفی ارتباط با کشورهای دنیا نیست، افزود: ایران در جریان مذاکرات برجام، با آمریکا در سطح وزیر خارجه مذاکره کرد و وزرای خارجه دو کشور با یک دیگر قدم زدند. از طرف دیگر جمهوری اسلامی ایران در طول 40 سال گذشته، بیشترین قراردادهای راهبردی را با کشورهای غربی امضا کرده است. در دولت اصلاحات، ایران و آمریکا در زمینه مبارزه با طالبان همکاری داشتند اما در همین برهه، جورج بوش رئیس جمهور وقت آمریکا، ایران را محور شرارست می‌خواند.

زادبر خاطرنشان کرد: در سیاست نه شرقی نه غربی، با هر کشوری که منافع ملی مان را تامین کند و اصول کشور را زیر پا نگذارد، می‌توانیم ارتباط داشته باشیم. در غیر این صورت اگر کشوری به این موضوعات توجه نکند، ارتباط با آن هیچ منطقی ندارد.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: نه شرقی نه غربی انقلاب اسلامی رژیم پهلوی سیاست نه شرقی نه غربی سلطه غرب و شرق سیاست موازنه موازنه منفی مطرح شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۹۲۹۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«خیلی بیل زن هستید، زمین خودتان را بیل بزنید»/ واکنش یک جامعه‌شناس به دعوت دانشگاه‌های ایران از دانشجویان معترض در آمریکا

به گزارش خبرآنلاین، محمد فاضلی، جامعه‌شناس در صفحه خود در شبکه اجتماعی نوشت: دو سه رئیس دانشگاه اعلام آمادگی کرده‌اند به دانشجویان معترض آمریکایی، بورسیه بدهند! یکی به این‌ها بگوید خودمان کلی دانشجوی محروم از تحصیل، و با احکام تعلیق از یک تا چند ترم داریم. خیلی بیل زن هستید، زمین خودتان را بیل بزنید و دانشجویان محروم از تحصیل دانشگاه خودتان را دریابید.

طی روزهای گذشته و درپی اعتراض دانشجویان در دانشگاه‌های ایالت متحده به وضعیت جنگ در نوار غزه و فلسطین، خبرهایی مبنی بر اخراج یا تعلیق این دانشجویان شنیده می‌شود، به دنیال این اخبار برخی از دانشگاه‌ها در ایران اعلام آمادگی کردند که به این دانشجویان بورسیه می‌دهند و شرایط تحصیل‌شان در ایران را فراهم می‌کنند.

۲۳۳۲۳۳

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902721

دیگر خبرها

  • مزیت اصلاح‌طلبان رو به اضمحلال؛ بالشتک ضربه‌گیر بین جامعه و حکومت از میان رفته
  • مارکسیسم چه نگاهی به سیاست بین‌الملل دارد؟
  • اسلامی: برای مبارزه با سلطه کشورهای استکباری آماده هستیم
  • واکنش تهیه کننده «پرویزخان» به اعتراض احمدرضا عابدزاده
  • وضعیت «شهر ری» در تقسیم استان تهران چگونه خواهد بود؟!
  • نخستین واکنش یحیی السنوار به پیشنهاد مطرح شده در قاهره برای توافق
  • تکلیف جدا شدن فیروزکوه و دماوند و ری از تهران مشخص شد
  • عباس آخوندی: هر طرحی که در منطقه بر مبنای حذف قدرت‌های جهانی ارائه شود، از همان ابتدا با شکست مواجه خواهد شد
  • مراقب باشیم آمار نامتوازن کنکور روح خانواده را زخم نکند
  • «خیلی بیل زن هستید، زمین خودتان را بیل بزنید»/ واکنش یک جامعه‌شناس به دعوت دانشگاه‌های ایران از دانشجویان معترض در آمریکا